diumenge, 12 de maig del 2013

Bones estones a psicomotricitat!

Amb la unitat formativa de psicomotricitat, cada divendres estem posant en pràctica els continguts que treballem durant la setmana.

Són estones que serveixen per relacionar-se entre ells, compartint bons moments, rialles i moviment,molt moviment!





divendres, 10 de maig del 2013

"Porque para ser adulto primero hay que ser niño"

Hola noies/is!!!



Avui vui fer-hos conèixerdors de les aldees infantils!! Un tema el qual ha obert un debat tambè al twitter.
Jo com a ciutadana de Sant Adrià del Besòs, m'agradaria informar-vos que en aquesta ciutat gaudim d'una fundació d'aldees infantils.
Em sembla un projecte impressionat, on n'hi ha implicada molta gent. I per això, os deixare l'enllaç de la pàgina web de Aldees Infantil, on podeu trobar molta informació. Aldees Infantils
I tambè us deixo al vostre abast un vídeo molt emotiu que os recomano que el veieu!! On coneixeràs el treball d'aldees infantils, a través de les veus dels joves i de les mares SOS.










Jo ja estic col·laborant, intentant difundir el seu missatge i la seva labor!! Uneix-te tu també! "
Juntos podemos darles la oportunidad de volver a ser niños."

dijous, 9 de maig del 2013

UF1 Reconamació de pel·lícula. El Bola

Intervenció amb famílies i atenció a menors en risc social


EL BOLA





Aquesta és una pel·lícula que teniem programada per veure a la classe d'aquesta assignatura, però al final no va poder ser. Animo a les alumnes de primer del cicle a que insisteixin per veure-la. És perfecte per tractar el tema del maltractament físic dels infants. 

Per qui no la hagi vist encara, dir-li que és una molt bona pel·lícula. Es veu el maltractament des del punt de vista de l'infant i fa que es comprengui molt bé el patiment pel que passen quan es troben en aquesta situació.


Us deixo el trailer perquè us entrin les ganes de veure-la!!!


UF1. Recomanació d'una sèrie deTV

Intervenció amb famílies i atenció a menors en risc social


Shameless




Us recomano una sèrie que exposa els temes que hem estudiat, com la negligència o l'abandonament.
Tracta d'una família de sis germans que conviuen junts, sense el pare ni la mare. Aquesta última els va abandonar i el pare és el que té el tracte negligent amb els seus fills. La germana gran és la que s'encarrega de la cura dels infants. Es poden veure les conseqüències que té l'abandonament i la negligència a totes les àrees del desenvolupament, tant físic, psíquic com social.

Jo segueixo aquesta sèrie i m'agrada molt perquè reflexa molt bé el tema del maltractament però no des de la perspectiva dramàtica de la situació, simplement exposa una realitat. Hi ha la versió americana i una altra anglesa, he vist les dues i, personalment, prefereixo l'americana.


Us deixo un enllaç perquè veieu una promo, està en anglès:


Espero que us agradi!!!

Dos joves fugen d'un centre de menors després d'amenaçar a una educadora


A continuació, us deixo un article que ha sortir al diari Avui, referent al que hem estudiat a l’UF:1 en intervenció amb famílies i atenció en menors amb risc social:

Dos joves fugen d'un centre de menors de València després d'amenaçar i retindre una educadora.”

La direcció del centre de menors de València ha denunciat a la Fiscalia de menors la fugida de dos joves la nit del passat divendres. Segons han confirmat a l'ACN fonts de la direcció general del menor de la Conselleria de Benestar Social, les dos joves, de 15 i 16 anys, van presumptament amenaçar, agredir i posteriorment retindre una educadora per poder fugir. Les mateixes fonts han afegit que des que s'han conegut els fets la direcció ha iniciat el protocol establert denunciant la fugida a fiscalia i a la policia amb l'objectiu de localitzar les menors. L'educadora ha estat acompanyada posteriorment pel director del centre i rebrà suport per part de la direcció del menor, han indicat.
La conselleria a través d'un comunicat, ha explicat que els centres de recepció de menors són centres de règim obert, als que arriben menors amb mesura de protecció, i en els quals es realitza un primer diagnòstic per posteriorment derivar al recurs o servei més adient.”
Us deixo al vostre abast l’enllaç de la publicació: Article del diari Avui
Què opineu?

dimecres, 8 de maig del 2013

FIGURA DEL COORDINADOR DE PARENTALITAT A CATALUNYA


A continuació, us deixo un fragment del Col·legi Oficial de Psicòlegs en Catalunya, que volen introduir a Catalunya la figura del coordinador de parentalitat per tal d’ajudar a les famílies amb alta conflictivitat en el procés de separació/divorci a reorganitzar la transició:


“ Es calcula que entre un 8-15% de les parelles que es separen no aconsegueixen minorar la conflictivitat passats dos o tres anys del divorci. Recorren a les demandes i al litigi per resoldre les seves disputes, repercutint en un alt cost econòmic i emocional. 
Aldo Morrone va revisar alguns mites de les separacions, com que les separacions han de ser amigables, que la vida dels nens no ha de canviar o que les coses poden millorar amb el temps. A continuació, va parlar extensament sobre els nous tipus de famílies sorgides després de les separacions o divorcis i la necessitat d’incloure als fills i noves parelles en el procés de mediació o de coordinació de parentalitat. Va mostrar vídeos d’intervencions amb nens que reflectien les dinàmiques familiars.  I va posar especial èmfasi en la importància d’enfocar en les excepcions del conflicte, és a dir, explorar quan no té lloc la dinàmica conflictiva.”
No obstant, us deixo l’enllaç del article que és molt més extens i ho explica amb detall: Coordinador de parentalitat
Jo penso que la transició de separació o divorci deu ser molt difícil, però em sembla bé que intentin introduir la figura d’un coordinador de parentalitat, si així, ajudem aquells que están passant per aquests tràmits que lis sigui molt més fàcil portar la situació  intentant que els fills sofreixin el menys possible, i no sortin perjudicats ells.
I vosaltres què opineu? 

Campanya de la Fundació Anar contra el maltracte infantil

Hola noies/is!!!

A continuació, us deixo aquest vídeo d'una campanya que fa la Fundació Anar contra el maltracte infantil.
Tracta d'una campanya amb un missatge ocult que només poden veure els nens. Perquè el infant pugui veure el missatge, inclòs quan va acompanyat del seu agressor.


Tambè us deixo al vostre abast un enllaç del diari ABC amb un article on us expliquem amb molt més detall en què consisteix la campanya:  Article ABC - Campanya contra el maltracte infantil

Està molt interessant, us animo al que ho mireu i llegiu l'article!!!





A continuació, també us deixo al vostre abast una noticia que ha sortit al Mundo:


El abuso sexual infantil es "alarmantemente común" en la India, donde la víctima debe enfrentarse a la ley del silencio que rodea estos casos para proteger el "honor" familiar, según un informe de la organización humanitaria Human Rights Watch (HRW) divulgado este jueves.
Según el informe, en la India se denuncian 7.200 casos de abuso sexual infantil al año, aunque los expertos estiman que un gran número de violaciones no se hacen públicas para proteger el "honor" de la familia o por la inoperancia de la policía.
"(El silencio) se encuentra vinculado con el respeto y la dignidad de la familia. Si (la violación) sale a la luz, la familia será vilipendiada", asegura Prakash en el estudio.”
Us deixo l’enllaç del article: Abús sexual a l'India

Vosaltres què opineu?
Jo penso, que és molt fort que existeixin tants casos de abús sexual infantil, i què ningú fagi res, que s’hagi de mantener en silenci per l’honor de la familia. I es que ningú pensa en el nen que la pateix??



Maltractament Infantil: Article del País


Referent al que hem estudiat a l’UF:1 , us deixo aquí un article del País, del cual ja he parlat anteriorment al Twitter:





“ Belén de Colsa, madre de dos niños de 13 y 11 años. Su exmarido ha sido imputado en tres procedimientos penales por maltrato a sus propios hijos. Pero hace seis meses, y contra el parecer del ministerio fiscal, una jueza de El Escorial decidió retirarle la custodia a la madre y dársela al padre, prohibiendo a Belén todo contacto con sus hijos durante tres meses y concediéndole después el derecho a unas visitas que nunca se han cumplido: la madre lleva medio año sin poder estar con sus hijos. El pasado 26 de diciembre, los niños fueron citados a declarar en un juzgado por unas supuestas lesiones que les habría hecho el padre hace más de un año (apoyadas en un parte de lesiones de un hospital público). Los niños declararon tener miedo a su progenitor y dijeron que querían vivir con la madre. Pese a todo esto, volvieron a entregar a los niños al padre.
Dos semanas después, los servicios sociales hicieron un informe diciendo que el niño de 11 años había pedido ayuda a su profesor porque su progenitor le trataba mal, porque le tenía miedo y estaba pensando en suicidarse (otra jueza acaba de abrir nuevas diligencias contra el padre por esta razón). Una podría pensar que, con estos indicios, habría que tener cuando menos una duda más que razonable sobre la posible indefensión de esos pequeños. Pero no, los niños siguen bajo custodia paterna. La jueza aplicó ese comodín llamado síndrome de alienación parental. El SAP lo inventó en 1985 un tal Gardner, psiquiatra norteamericano. Según él, si un niño dice que su padre le ha pegado, es probablemente por el SAP, o sea, porque la madre le ha comido el coco. Este síndrome ha sido mayoritariamente desautorizado por la comunidad científica; no está aceptado por la OMS ni por la Asociación Americana de Psiquiatría, y la Asociación Española de Neuropsiquiatría denunció su falsedad.”
De totes formes us deixu adjunte l’enllaç del article on ho explica més detalladament:

Personalment, em sembla vergonyós. I més, quan els propis nens van declarar tenir por del seu pare i volien viure amb la seva mare. I a sobre s’escuden en el SAP, ¿ però si la mare feia mitg any que no podía veure als seus fills com es posible que “le comiera el coco a los niños”??
Què opineu vosaltres??


Ábaco


Per l'assignatura de Joc i la seva metodologia, vaig presentar la meva joguina, un ábaco.
Una joguina creada per a nens i nenes que comencen a descobrir el món dels números i per aquells que ja ho han aprés, tenen operacions a fer com la suma i la resta.
També hi trobem un memory amb diferents dibuixos relacionats amb el temps i les peces de roba. 


 La nostra companya Cristina González va ser una voluntària per provar la joguina, va fer una suma i una resta amb ajuda de les boles que hi han amunt.

La Cristina jugant amb l'àbaco
El material que vaig utilitzar va ser:

-          fusta per fer l’estructura de la joguina.
-          2 pals de ferro modelables, per ficar les boles per comptar.
-          3 pals de ferro modelables, per on es fiquen les cartes.
-          Cartolina de color groc, per fer els números i els dibuixos.
-          Colors per pintar cada número i cada dibuix.
-          Vernís.   

Se'm va ocórrer de manera espontània, vaig dibuixar la meva idea en un full. Al veure que podia fer-ho, vaig començar a crear la meva joguina. 






Ruth Delgado
1er CFGS Educació Infantil

dimarts, 7 de maig del 2013

Maltractament Infantil. Recomanació de pel·lícula

Intervenció amb famílies i atenció a menors en risc social


M'agradaria recomenar-vos una pel·lícula que vaig veure fa poc: "Ladybird, Ladybird". És una mica lenta i dramàtica però va perfecte per els temes que estem tractant a l'assignatura.

Tracta de la intervenció preventiva de l'assistència social en infants en risc psicosocial. Està enfocada des del punt de vista de la mare i es pot veure tot el procés d'intervenció i les seves conseqüències.
Es poden veure les figures jurídiques relacionades amb la protecció del menor que vam veure a la NF1 i molts altres temes que hem tractat a la UF1.


És una mica difícil de trobar per internet però us animo a buscar-la.

Documental nens tutelats




Referent el que hem estudiat a la Unitat Formativa 1 de la assignatura d'Intervenció amb famílies i atenció a 

menors en risc social, un deixo un vídeo que trobo interessant de comentar. Un vídeo molt curt que parla dels 

infants que es troben en un centre de menors, i que estan a la espera de ser acollits per alguna família. L'estada 

en els centres de menors, és temporal, ja que els infants han d'estar amb una família; però Espanya a l'any 

2011, dels 35.000 nens que viuen tutelats per l'Estat solament 793 van poder ser adoptats. Encara que els altres 

nens que no son adoptats viuen amb famílies d'acollida o en residències, el Govern vol potenciar els acolliments 

permanents i les adopcions.


Crec que es un bon tema a comentar, ja que també està el testimoni de la Yolanda, una noia que va ingressar en 

un centre de menors als 2 anys, i fins que no va tenir la majoria d'edat no va sortir perquè tenia mare i família, 

però que en aquells moments no es podien fer càrrec d'ella. Explica que va entrar al centre amb els seus sis 

germans i que mai ha conegut a la seva mare. 


-Esteu d'acord i creieu que es justa la vida que ha tingut la Yolanda?

-No creieu que són molts nens tutelats i molt pocs adoptats? Que penseu?

Us deixo l'enllaç del vídeo


Documental infància en risc UF1

Intervenció amb famílies i atenció a menors en risc social


Aquest vídeo el vam triar el meu grup per fer l'exposició del treball del maltractament físic. Ara em sembla interessant compartir-lo amb vosaltres perquè ho poguem comentar entre totes. 

Parla d'infants en risc i hi ha enregistraments de veus de persones adultes que de petites van patir maltractament físic i comenten breument la seva experiència.

És un vídeo molt interessant perquè veiem la perspectiva de les persones maltractades i també d'experts que parlen del tema.



L'enllaç al vídeo: 

Documental infància en risc

Maltractament Infantil UF1 Notícia

Intervenció amb famílies i atenció a menors en risc social

Una altra notícia que he trobat i podem comentar és aquesta. Una dona ofega a la banyera als seus fills de 8 i 11 anys, al barri del Carmel al districte de Horta-Guinardó a Barcelona. Comenten que la família patia problemes econòmics i desestructuració. Va avisar al pare dels nens del que anava a fer.

Tornem a parlar del que hem estudiat. A la notícia donen importància al fet de que la dona patia problemes econòmics i era una família desestructurada. Sembla ser que aquests factors realment són de risc i porten al maltractament. Obviament no totes les famílies que estan en aquesta situació actuen així, però si és un factor comú en aquests casos.

Què opineu?

Us deixo l'enllaç de la noticia on ho explica amb més detall.

Una dona ofega als seus fills de 8 i 11 anys

Maltractament Infantil UF1

Intervenció amb famílies i atenció a menors en risc social.

Referent al que hem estudiat a la UF1 en aquesta assignatura, us deixo un vídeo que parla molt breument de les causes i les conseqüències que es poden donar en els infants que pateixen maltractament infantil. Com afecten cognitivament, al seu comportament i a les relacions que s'estableixen en un futur.

És una entrevista a la que sembla ser una experta en el tema. El comparteixo per crear un debat i opinar si té raó en el que diu o no. I perquè exposeu el que penseu vosaltres.

Es pot pensar que aquests comportaments de maltractament no tenen "excusa" ni justificació, per molt que els psicòlegs i els experts busquin explicacions. O d'altra banda, podem creure que aquests raonaments són certs i així donar una possible resposta a la pregunta de: Per què maltracten als seus propis fills?

Aquí us deixo l'enllaç al video:

Causes i conseqüències del maltractament infantil